Csak 9990 Ft + ÁFA 2 évre!

500Mb webtárhely, 1db.hu domain, PHP/SQL
korlátlan számú e-mail, POP3/Ingyen SMTP

Mi a WordPress?

A WordPress egy ingyenesen letölthető és telepíthető, magyarul is elérhető blogmotor, aminek a használatához nem szükséges semmilyen speciális szakmai ismeret, így tökéletesen alkalmas weblapkészítésre akkor is, ha egyáltalán nem értesz a számítógépekhez. Magyarul: egy olyan program, ami lehetővé teszi, hogy ingyen legyen könnyen bővíthető, alakítható és változtatható honlapod.

A WordPress-es oldalad létrehozásához kell egy tárhely, ahol a tartalmadat (szövegeket, képeket, azaz magát az oldalt) tárolni tudod. Igaz ugyan, hogy vannak ingyenes szolgáltatók is erre a célra, ezek azonban egyrészt reklámmal tömik tele a honlapodat, másrészt semmit sem tudsz tenni ha megbízhatatlannak bizonyulnak, végül - nem utolsó sorban - Magyarországon igen elterjedt megoldás, hogy ezek egy idő után fizetőssé válnak, és jelentősen drágábbak lesznek, mintha eleve fizetős szolgáltatóhoz mentél volna. Megszabadulni pedig nehéz tőlük, hiszen azzal elveszíted a már jól bejáratott honlapcímedet Egy kicsi, kezdésnek megfelelő tárhely ára csak pár ezer Ft, ezért én mindenképpen azt javaslom, hogy vegyél egy saját tárhelyet, és arra telepítsd fel a WordPresst.

A továbbiakban mind ehhez, mind a telepítéshez segítséget fogok nyújtani.

WordPress előnyei

Több különböző tartalomkezelő rendszer is elérhető a neten. Miért érdemes épp a WordPresst választani?

 • Ingyenes.
 • Az egyik legelterjedtebb rendszer, ezért sok kiegészítő, sablon és segítség található hozzá.
 • Magyar nyelven is elérhető.
 • Rendkívül intuitív a kezelőfelülete, szinte tanulás sem kell hozzá, azonnal használható.
 • A szerkesztő felületén írás közben is rendesen látod a végeredményt, a képek feltöltése is egyszerű.
 • A fontosabb információk gyorsan elérhetőek a Dashboardon keresztül.
 • A fejlett ajaxos megoldásoknak köszönhetően az admin felület kezelése nagyon gyors.
 • Könnyen, szaktudás nélkül frissíthető.

Miért ne használj ingyenes szolgáltatót a WordPresshez?

Az Interneten nagyon sok ingyenes blog- és tárhelyszolgáltató van, amiken egyszerűen, speciális ismeretek nélkül is tudsz honlapot vagy blogot indítani, akár WordPress telepítésével, akár máshogyan. Ezeknek a szolgáltatásoknak sok hátránya van, amikkel érdemes megismerkedni a használatuk előtt:

 • A honlapod címe nem lesz a tiéd, a szolgáltató tulajdona marad. Ez azzal jár, hogy a szolgáltató akármikor kitalálhatja, hogy megszűnik a szolgáltatása, vagy kitilthat valamiért, és így a már bejáratott, mások és a keresők által is ismert honlapcímed elveszik. Semmilyen védekezési lehetőséged nincs ezzel szemben.
 • Az ingyenes szolgáltatók idővel fizetőssé válhatnak, és előfordulhat, hogy jóval drágábbak lesznek, mint ha már eredetileg fizetős szolgáltatást használtál volna. Ha nem akarod elveszíteni a honlapodat, kénytelen leszek annyit fizetni, amennyit ők kitalálnak. Fizetős lett itthon például a Freeweb, az Ultraweb és az Extra is, azaz gyakorlatilag minden korábban ismertebb ingyenes tárhelyszolgáltató.
 • Az ingyenes szolgáltatásoknál be kell tartani a szolgáltató szabályait. Lehet például, hogy bizonyos tartalmakat tiltanak, vagy például nem helyezhetsz el fizetett hirdetéseket az oldalon. Ilyen szabályok persze a fizetős szolgáltatóknál is vannak, de ott arra korlátozódnak, hogy tartsd be a jogszabályokat, és ne terheld túl a szervert.
 • A legtöbb esetben a szolgáltató reklámokat helyez el a weblapodon, amiket te nem tudsz befolyásolni, és amik a te esetleges hirdetéseid vagy tartalmad elől veszik el a helyet, és a látogatók figyelmét.
 • Ha a szolgáltatás akadozni kezd vagy bármilyen módon megváltozik, nem tehetsz semmit, nem tudsz máshova elköltözni, legfeljebb úgy, hogy kilinkeled az új honlapod címét, elveszítve ezzel a rád mutató bejövő linkeket, és a keresőbeli helyezésedet.
 • Az ingyenes tárhely amatőrnek néz ki, különösen ha céges honlapot készítesz.

Ha az oldalon hirdetést is el szeretnél helyezni, akkor is gondokkal találhatod szemben magad:

 • Az ingyenes szolgáltatóknál nem tudsz bármilyen hirdetést elhelyezni - előfordul például, hogy PHP kódot kellene beillesztened az oldaladba, amit ők nem engednek.
 • Sok hirdető csak akkor áll szóba veled, ha saját domainen (pl. valami.hu) van a honlapod, amit az ingyenes szolgáltatók is csak pénzért vállalnak (már ha vállalnak egyáltalán).

WordPress tárhely rendelés

A WordPress telepítéséhez szükséged lesz egy tárhelyre. Korábban már írtam róla, hogy miért nem érdemes ingyenes tárhelyet használni, most pedig egy rövid leírást kaphattok arról, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen saját tárhelyet és domain nevet regisztrálni.

Én a 3in1 hostingot használom szolgáltatóként (külföldi látogatókhoz az A2 Hosting WordPress tárhelyét), és nagyon meg vagyok elégedve vele, ezért nyugodt szívvel javasolni tudom, különösképp, mert náluk elérhető az egy kattintásos WordPress telepítés is. A legkisebb csomagjuk ára a cikk írásakor 3000 Ft + áfa egy évre (vagy 5600 Ft + áfa két évre), ami egy ingyenes, ajándék domainnevet is tartalmaz, így a honlapod [valami].hu néven lesz elérhető, ahol a [valami]-t te választhatod. Az alábbiakban a 3in1 hostingon történő regisztrációt ismertetem, de a tárhely.lap.hu oldalon más szolgáltatót is találhatsz magadnak. Jó lehetőség még a MikroVPS szolgáltató.

A tárhely megvásárlásához a 3in1 hosting oldalán a felső menüben a CPanel tárhely menüpont Magyar szerveren almenüjét kell választani. Itt a legfelső, "Induló tárhely csomag I (cPanel)" 200 Mb-os csomag elég lesz, ha nem szeretnél nagyon sok képet, letölthető filet vagy videót elhelyezni az oldalon. Ha úgy gondolod, hogy több helyre van szükséged, lefele görgetve drágább csomagot is választhatsz. A "Megrendelem" gombra kattintva válaszd az "Új domaint regisztrálok a 3 in 1 Hosting Bt." menüpontot, és a megjelenő legördülő menüből a "HU"-t válaszd ki, mivel magyar domain nevet szeretnél (valami.HU). Domainként add meg, hogy mit szeretnél a .hu előtt látni (ékezetek és szóköz nélkül). A "Következő" szóra kattintva a rendszer ellenőrzi, hogy foglalt-e már ez a név. Ha foglalt, akkor másikat kell választanod, ha nem, a "Folytatás"-ra kattintva mehetsz tovább (a domain ára ne ijesszen meg, azt ingyen fogod kapni a tárhely mellé). A következő oldalon felkínál az oldal kiegészítőként egyedi IP címet, erre azonban nincs szükséged, tehát mehetsz tovább a "Következő" gombbal. Ezután áttekintheted a megrendelésed részleteit, és a "Rendelés elküldése" gombra kattintva véglegesítheted azt.

Mivel még nem voltál regisztrálva az oldalon, a "Regisztráció"-ra kell kattintani, és ki kell tölteni az űrlapot a személyes adatainkkal. Fontos, hogy az itt megadott adatok a domain.hu-n történő lekérdezés esetén bárki számára láthatóak lesznek. A rendelés feladása után a tárhelyet átutalással tudjuk rendezni. Fontos, hogy ha .hu domaint rendeltünk, papíron is be kell adnunk a rendelésünket, amihez a nyomtatványokat a https://megacp.com/domain_igenylolap.doc címről tölthetjük le. Magánszemély esetén a személyi igazolvány számáról is nyilatkoznunk kell ezen a dokumentumon, cég esetén pedig cégpapírok beküldésére lesz szükségünk.

Ha kinyomtattuk és aláírtuk a papírokat, lefotózva e-mailben is elküldhetjük a domain kukac 3in1host pont com címre. Ezzel készen is vagyunk a tárhely és a domain regisztrációjával, a tárhelyünk pár perc múlva már élni is fog, és használatba is vehetjük.

A tárhely adatait e-mailben fogjuk megkapni, a regisztrációkor megadott címre.

WordPress telepítés

Töltsd le a magyar nyelvű WordPresst innen (WordPress magyar telepítő letöltése .zip)!

A WordPress olvasdel.html alapján a következő lépésekre lesz szükséged:

 • Tömörítsd ki a csomagot egy üres könyvtárba.
 • Nyisd meg a wp-config-sample.php fájlt a kedvenc szerkesztőddel, mint a WordPad vagy valami hasonlóval, és töltsd ki az adatbázis kapcsolatoddal kapcsolatos részeket.
 • Mentsd el a fájlt, wp-config.php néven
 • Tölts fel mindent a tárhelyedre.
 • Nyisd meg a /wp-admin/install.php fájlt a böngésződben. Ez be fogja állítani azokat a táblákat, amire szüksége lesz a blogodnak. Ha bármilyen hibát tapasztalsz, még egyszer ellenőrizd le a wp-config.php fájlt, és próbáld újra.
 • Jegyezd fel a jelszót, amit kapni fogsz a telepítés végén.
 • A telepítő ezután a bejelentkező oldalra fog vinni. Lépj be az admin felhasználó névvel és a jelszóval, amit a telepítés közben generált. Ezután kattints a 'Profil' linkre a jelszó megváltoztatásához.

Ha még sosem használtál FTP-t és SQL-t, egyes pontok valószínűleg némi magyarázatra fognak szorulni.

A wp-config.php fájl beállítása

A wp-config.php elején az adatbázist kell beállítani. A wp-configban szereplő szöveg szerint ezt a szolgáltatótól lehet beszerezni. Ha a 3in1 hostingnál regisztráltál, akkor ennek módját alább részletezem.

E-mailben megkaptad a CPanel elérésedet. Ez általában az általad választott domain név, és utána a "/cpanel" szó, például "valami.hu/cpanel". Nyisd meg ezt az oldalt, és lépj be a kapott felhasználónévvel és jelszóval! A megjelenő oldalon keresd ki a "MySQL Adatbázisok" ikont, és kattints rá! Itt lehetőséged van új adatbázis létrehozására. A rendszer automatikusan kitöltötte az adatbázis nevének az elejét ("valami_"), és tőled kéri a végét. Mindegy, hogy mit adsz meg, lehet például "wordpress". Kattints az "Adatbázis létrehozására"! Miután ezzel végeztél, ugyanitt kicsit lejjebb az "Új felhasználó hozzáadása" pontnál készíts egy új felhasználót! Ehhez adj meg egy nevet (pl. "wp"), valamint egy jelszót, és kattints a "Felhasználó létrehozása" menüpontra! Végül, az oldalon még lejjebb a "Felhasználó hozzáadása az Adatbázishoz" pont alatt válaszd ki a létrehozott felhasználót és adatbázist, és kattints az "Elküld"-re! Jegyezd fel a felhasználó nevét, a választott jelszót, valamint az adatbázis nevét (a teljes nevet, azaz nem csak amit beírtál, hanem azt is, amit a rendszer automatikusan elé rakott)! Ugyanezen az oldalon a "Távoli MySQL kiszolgáló" cím alatt megtalálod a MySQL kiszolgáló címét (pl. serverX.valami.eu), ezt is jegyezd fel! A feljegyzett adatokat kell megadnod a wp-config.php fájlban:

define('DB_NAME', 'adatbázis_neve');

/** MySQL felhasználónév */
define('DB_USER', 'felhasználónév');

/** MySQL jelszó. */
define('DB_PASSWORD', 'jelszó');

/** MySQL kiszolgáló neve */
define('DB_HOST', 'localhost');

Ha ezzel megvagy, a fájlban lejjebb találsz még egy részt, amivel foglalkoznod kell:

define('AUTH_KEY', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('SECURE_AUTH_KEY', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('LOGGED_IN_KEY', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('NONCE_KEY', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('AUTH_SALT', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('SECURE_AUTH_SALT', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('LOGGED_IN_SALT', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');
define('NONCE_SALT', 'írjunk ide valami nagyon bonyolultat');

Ezekre a helyre a '' jelek közé bármit írhatsz, a lényeg, hogy ne tudja senki.

Feltöltés a tárhelyre

A tárhelyünkre a kicsomagolt WordPress-t FTP-n, vagy a fenti CPanelen tudjuk feltölteni. Ha FTP-n keresztül töltenénk fel az adatokat, szükségünk lesz egy FTP kliens programra. A Total Commander például alkalmas erre: a ctrl+f billentyűk együttes lenyomásával tudunk új kapcsolatot létrehozni (New Connection), ahol megadhatunk egy nevet (Session - bármi lehet), a Host namet (az általad választott domain név (valami.hu), vagy a szolgáltatótól levélben kapott cím), a felhasználónevet és a jelszót, amit mind megtalálsz a tárhely regisztrációjakor kapott levélben. Ha ezzel végeztél ("Ok"), akkor a "Connect"-re kattintva tudsz kapcsolódni az oldalad FTP-jéhez. A megjelenő könyvtárak közül válaszd a www-t, és másolj ide mindent (simán úgy, ahogy amúgy is másolni szoktál fájlokat).

Ha CPANEL-en szeretnéd felmásolni a fileokat, válaszd a CPANEL főoldalán a "Fájlkezelő"-t, utána a "Web gyökér (public_html)"-t, és a fenti "Új fájl" segítségével töltsd fel a WordPress-t! Ehhez először tömörítsd be újra a már megváltoztatott tartalommal a WordPress (magát a "wordpress" könvytár tartalmát, a könyvtárat ne)! A feltöltés után válaszd ki a feltöltött fájlt, és fenn a "Kibontás"-ra kattintva csomagold ki!

Telepítés befejezése

 

Ha a fentiekkel készen vagy, hívd meg a böngésződben a [domain neved].hu/wp-admin/install.php címet, és jegyezd fel a kapott jelszót! Ha ehelyett egy hibaüzenetet kapsz, akkor a fentiek megadása során nem jól csináltál valamit - próbálkozz újra, vagy kérj segítséget a WordPress fórumon! A jelszóval a [domain neved].hu/wp-login.php címen ("admin" felhasználónévvel) fogsz tudni belépni.

A telepítés ezzel befejeződött, elkezdheted feltölteni az oldaladat tartalommal!

Wordpress telepítés külföldi tárhelyre egy kattintással

Ha a célcsoportod nem elsősorban Magyarország, hanem Amerika vagy Európa, érdemes külföldi tárhelyet választani, mert így gyorsabban fogják tudni elérni a honlapodat külföldről. Ebben az esetben én az A2 Hostingot javaslom, ahol nem is szükséges külön telepíteni a WordPress-t, mert mindössze egyetlen kattintással egy kifejezetten az ő szerverükre optimalizált, a szokásosnál gyorsabban futó WordPress települ a tárhelyedre.

Nyisd meg az A2 hosting oldalát, és görgess le, hogy lásd az elérhető tárhelycsomagokat. A legolcsóbb megoldás a "Shared hosting", amit azt jelenti, hogy a szerveren a te honlapodon kívül mások honlapjai is megtalálhatóak. Általában - hacsak nem nagyon nagy látogatottságú oldalról van szó - ezt szokás mindenhol választani. A "Get started" gombra kattintva lehet kiválasztani ezt az opciót.
domainnev.jpg
A következő oldalon rögtön megadhatjuk a domain nevet, amit regisztrálni szeretnénk, ide a www. és a .com közötti szót kell megadni. Ha már van domain neved, az "I already have a domain" opció kiválasztásával ezt is meg tudod adni (így akár .hu domaint is el tudsz náluk helyezni). A harmadik opció ("Use a free subdomain from A2 Hosting") azt jelenti, hogy a honlapod valami.a2hosted.com címen lesz elérhető. Ez a megoldás ingyenes, de kevésbé elegáns, mint egy saját domain, ezért nem javaslom. A "Click to continue" gombbal lehet folytatni a megrendelést. A következő oldalon felajánlja, hogy más domaineket is megvásárolj, ezt általában át szokás lépni, szintén a "Click to continue" gombra kattintva.

A következő oldalon ki kell választani, hogy milyen gyakran akarsz fizetni. 1 hónap, 12 hónap vagy 24 hónap közül választhatsz. Minél hosszabb távra fizetsz előre, annál nagyobb kedvezményt kapsz. A "Configurable options" menüpont alatti dolgokra nincs szükség, kivéve, ha a célcsoportod nem Amerika, hanem Európa, mely esetben a "Server Location"-t Europe-ra érdemes állítani, hogy gyorsabb legyen a honlap kiszolgálása. Az "Available addons" rész sem érdekes, az "Additional options"-nél viszont kiválaszthatod az "Auto-Install Application"-nál a Wordpress-t, így azonnal fel is lesz telepítve a WordPress az oldalra, és nem kell neked ezzel bajlódnod. Érdemes lehet a "WordPress - A2 Optimized"-et választani, mert ez a változat kifejezetten az ő szerverükre van optimalizálva. Ha nem Wordpress-t, hanem más, hasonló portálmotort szeretnél, azt is ki tudod választani, pl. Joomla-t vagy Drupal-t. Az "Add to Chart & Checkout" gombra kattintva tudsz továbbmenni. Itt még megkérdezi, hogy szeretnéd-e elrejteni (külön pénzért) a domain tulajdonosának nevét. Szintén a zöld gombra kattintva tudsz továbbmenni.
adatok.jpg
A következő oldalon a személyes adataidat, a fizetési módot és a bankkártya vagy PayPal adataidat kell megadnod. A felhasználási feltételek elfogadása után ("I have read and agree to the Terms of Service") a zöld "Complete order" gombbal lehet feladni a rendelést. Hamarosan elkészül a domained és a tárhelyed, és már birtokba is veheted a WordPress-t. E-mailben fogod megkapni az ehhez szükséges adatokat.

WordPress telepítés egy kattintással

Korábban leírtam, hogy a 3in1 tárhely szolgáltató példáján leírtam, hogy hogyan lehet a WordPress-t telepíteni tetszőleges tárhelyre. Ha azonban a 3in1-nél van tárhelyed (ennek elkészítéséhez itt találsz információt), akkor ennél egyszerűbb, egy kattintásos telepítési mód is rendelkezésedre áll.


Miután megkaptad a tárhely adatait, lépj be a CPanel felületére, és keresd ki alul a Softaculous ikonját, majd kattints rá. Itt válaszd ki a rögtön felajánlott WordPress-t. A feljött oldalon beállíthatod az oldalad nevét ("Site name") és leírását ("Site description"), majd meg kell adnod egy általad kitalált felhasználónevet, jelszót és az e-mail címedet. A "Select Language"-nél válaszd a "Hungarian"-t, hogy a WordPress-ed magyar legyen, és már csak a "Telepítés" gombra kell kattintanod, hogy elkészüljön a WordPressed.

A kész oldalra a domain nevedet beírva tudsz belépni.

Hogyan válassz nevet a blogodnak?

A későbbi látogatottság szempontjából nagyon hasznos lehet a megfelelő név kiválasztása. Domain választáskor elsősorban az szab gátat a vágyainknak, hogy szabad-e még az általunk áhított név. Ezt a legtöbb tárhelyszolgáltatónál, így például az általam ajánlott 3in1-nél is lehet ellenőrizni rendelés előtt, de a domain.hu oldalon mindenképpen van lehetőséged az ellenőrzésre.

A megfelelő kulcsszó kiválasztásában segítségedre lehet a Google Trends, ahol láthatod, hogy az egyes szavakra és kifejezésekre milyen gyakran keresnek az emberek, a Google kulcsszótervező, amit akkor érhetsz el, ha van AdWords fiókod, illetve egy szinoníma szótár, ahol további ötleteket kaphatsz még releváns kulcsszavakhoz.

A leghasznosabb WordPress kiegészítők

SEO Ultimate - Egyedileg és könnyen beállítható minden, ami a keresőoptimalizáláshoz szükséges.

Simple Lightbox - Az oldalon található képek nagy méretben történő szép megjelenítéséhez.

Samsarin PHP Widget -  PHP kódok használatát teszi lehetővé a widgetekben.

Yuzo - Related Posts - Minden blogbejegyzés alá kapcsolódó más bejegyzéseket lehet rakni, így hosszabb ideig a blogon tartható a látogató.

AdRotate - Hirdetések, szöveges linkek kezelése egyszerűen.

Math Comment Spam Protection - Egyszerű, szám összeadós védelem a kéretlen hozzászólások ellen.